Povratak

Brzorastući tumor | Toaleta rane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Imao bih pitanje u vezi psa koji ima tumor, međutim bio sam kod dva različita veterinara s dva različita mišljenja. Kada se po prvi put pojavila kvržica sitna kod glave, mislio sam da je nešto što nije opasno, već neki udarac ili slično pa sam mislio da je kvrga od udarca... Međutim, otišao sam kod veterinera koji je pregledom, ne tako nekim učinkovitim, rekao samo da nije ništa opasno. Nakon pregleda, nakon nekih cca 2 tjedna, ta kvrga je bila veća. Zatim sam se uputio opet kod istog veterinara, na što je rekao da bih trebao vaditi krv. Kada se to obavilo, opet mi je rečeno da je sve u redu i poslan sam s psom doma... i naravno nakon mjesec dana to je postalo još veće, veličine golf loptice. Nakon što sam po treći put otišao kod veterinara, nakon što je opet vadio krv i tek tada je rekao da je to jedna vrsta tumora, ali ne zna je li dobroćudni ili zloćdni, ali da nije strašno, i kupio sam antibiotike koje sam mu davao, gdje se tim antibioticima znala povući ta kvrga... Sad je ta kvrga skoro veličine dvije teniske loptice i sada se više ne da operirati i odstraniti to. Na toj kvrgi su rane iz koje curi krv i gnoj, jako je tvrda. Drugo mišljenje vetrinara od neki dan je bilo da on ne može operirati, iz raloga što pas ne bi preživio to. Pas normalno jede i pije vodu... i ne želim ga dati uspavati... dok se normalno ponaša... Da li postoji kakva krema ili neka vodica s kojom bi to mogao čistiti te rane? Gore nisam naveo da je riječ o francuskom buldogu starosti 12 god. Lp. Enis

O: Iz informacija koje ste mi dali zaključila sam da se radi o brzorastućem tumoru. Da li je zloćudan ili nije, može se utvrditi biopsijom. Ako je veterinar odlučio ne operirati vašeg psa zbog vjerojatnosti da neće izdržati anesteziju, onda je to opravdano. No može poslati na biopsiju uzorak tkiva tumora i tako doznati o kojoj vrsti tumora se radi i koliko je invazivan. Specijalizirane veterinarske ambulante će to učiniti. Kod zloćudnih tumora pri kirurškom odstranjivanju treba odstraniti i dio naizgled zdravog tkiva što može ispasti vrlo zahtjevan postupak.

Ukoliko je na mjestu tumora koža ozlijeđena, krvari, pas to može pogoršati i češanjem, najbolje je kirurški odstraniti promjenu i  poslati tkivo na analizu. Inače, toaleta rane se provodi antisepticima, vodikovim peroksidom, betadinom.

Od dodataka prehrani preporučila bih vam otopinu Ocoxin od Catalysisa. Djeluje antikancerogeno, antiproliferativno, antimetastazično. Poboljšava kvalitetu života pacijenata oboljelih od raka. Sadrži polifenole zelenog čaja, dozira se 1 ml otopine na 5 kg tjelesne mase svakih 12 sati.

Preporučujem Vam da potražite i treće mišljenje u specijaliziranoj ambulanti za kućne ljubimce.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr